COLLECTIEF VOOR IMPERFECTIE 
en hoe het ooit begon 

Er is een kloof ontstaan tussen wie we denken te moeten zijn en wie we daadwerkelijk zijn. We moeten perfecter zijn dan mogelijk is, waardoor we allemaal ongelukkige gelukszoekers worden.


Daarom probeerden we een Collectief voor Imperfectie op te richten, om samen aandacht te kunnen vragen voor het maatschappelijke probleem dat ons allemaal aangaat.

We gingen op zoek naar praktische oplossingen voor burn-outs, depressies en andere toenemende psychische klachten. We verzamelden ideeën, deden onderzoek en wilden ruimte creëren in organisaties en op openbare plekken, ruimte waar op een gezonde manier imperfectie beleefd kan worden. Bestaan die ruimtes al? Hoe belangrijk achten we ze? En hoe zouden nieuwe versies eruit kunnen te zien?

Zo organiseerden we één keer per jaar de Dag van de Imperfectie. Een speciale dag om nieuwe ideeën te delen over ruimte voor imperfectie.

In een maatschappij waarin perfectie hoogtij viert en burn-out en depressie volksziekte nummer 1 zijn, gingen wij met de jaarlijkse Dag van de Imperfectie tegenwicht bieden aan de ongezonde druk die het streven naar perfectie ons oplegt.

Niet alleen op die dag, maar ook de rest van het jaar wilden we concrete ruimte(s) creëren waarbinnen imperfectie beleefd en gedeeld kan worden. In de hoop hiermee samen een belangrijke stap op de weg naar een gezondere samenleving te zetten.

Wat we ontdekten is dat we geen Collectief hoeven zijn met groeiend aantal leden om elk op eigen wijze bezig te blijven met het creeeren van ruimten voor Imperfectie. Sterker nog: Hoe tof zou het zijn als elk mens in deze maatschappij op eigen wijze onderdeel kan zijn van een -dan al meteen niet meer fictief- Collectief? Door 1 stapje te zetten, door zelf ruimte voor meer imperfectie te maken, door het omarmen van wat bij jou hoort en er bij mag horen: Draag je bij! Ben je deel van dit Collectief voor Imperfectie. Dus WELKOM !

En leuk als je met ons, de andre leden, wil delen welke stapjes jij daar in zet. Zo inspireren we elkaar om dat steeds meer te doen. Om erbij te horen.



Liefs van jezelf & de rest van het Collectief voor Imperfectie (oftewel iedereen die zich schaart achter het idee dat sommige dingen nu eenmaal zo zijn, maar daarmee wel imperfect, en dus mogelijk ook (anders) kunnen.)